Bloggintresserade

tisdag 12 januari 2010

I helgen har jag varit ute på en liten bilresa..en miniweeken till Göteborg!
På lördagen, då jag satt i bilen , strålade solen ifrån en klarblå himmel!!
Det var såå vackert att det värkte i hjärtat!
Tror ni att jag hade med mig kameran till Göteborg då??
Nehej! Så sant!..Inte en kamera så långt näsan räckte..
Och jag ska kalla mig bloggare;)...haha..
Fanns det en sport i "att glömma det viktigaste på resan" så skulle jag vara OS-guldmedaljör... flera gånger om!! Jag är hopplös!
Som tur är har jag kamera i mobilen om även inte av bästa kvalité..
Bilden tog jag...Ja, är det någon som ser vart?..
I höjd med Gränna vid Vättern..

Jag skrev i förra inlägget att jag skulle göra något spännande, något roligt och något mysigt under helgen..
Det Mysiga var hotellvistelsen...med enbart maken..Inga tonåringar här inte ;)
Det roliga var alla uuunderbara inredningsbutiker som besöktes...
Och det spännande var... Två innebandymatcher..Dotterns Div 1 lag!!
Toppen helg..kan inte bli bättre..trots att de förlorade båda matcherna!!..men till helgen blir det revanch..Pixbo kommer upp till oss då..och på hemmaplan tar vi dem... :)
Fikade årets första semla på ett kafe också..blev sugen på att baka ett gäng.. nu här hemma..
Sökte fram ett recept och jag delar med mig av det..om jag frestat någon!!
Ha det gött..som de säger i gtb!!
kramis Sanne!



Bilden är tagen på ett ka fé här i närheten....Taxinge slottskafé

Ingredienser:
1 st ägg
50 g jäst för söta degar
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma
1 dl strösocker
0,5 tsk hjorthornssalt
knappt 1 liter vetemjöl
Pensling:
1 st ägg
Fyllning:
mandelmassa
Garnering:
vispgrädde
florsocker

Gör så här:
Bullar:
Smula ner jästen i en degbunke. Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C. Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp. Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg. Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Ställ bunken på en dragfri plats med rumstemperatur, lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor. Dela degen i 14 delar och baka ut till runda släta bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och jäs väl, ca 30 minuter.
Pensla försiktigt bullarna med uppvispat ägg. Grädda dem därefter mitt i ugnen i 225-250 grader i 8-10 minuter.
Låt bullarna kallna.
Välj en av fyllningarna.
Fyllning med köpt mandelmassa:
Skär av locken. Ta så mycket mandelmassa du vill ha, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta. Värm mjölken (ungefär några matskedar räcker). Häll på lite mjölk så att det går att röra till en smidig röra. Lägg röran i hålen i bullarna.
Fyllning med egen mandelmassa:
Värm mjölken. Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.
Kör sötmandel, mjölk, inkråm och socker i en mixer. Lägg röran i hålen i bullarna. Skulle man göra denna fyllning till alla 14 bullarna skulle det gå åt 125 g mandel, 1 dl mjölk och 1 dl socker.
Garnering:
Vispa grädden. Det går åt ungefär ½ dl grädde per semla. Lägg på grädden på bullarna och lägg på locken. Sikta över florsocker.


Lycka till!!

20 kommentarer:

sylvia sa...

hei på deg.
så herlig en tur du har hatt i helga,
godt å komme seg vekk litt ja,da er det herlig å komme hjem igjen,,
le det noe spennende kjøp?
nydelig bakst du deler oppskrift på..
ønsker deg en herlig kveld.klem fra sylia

Mia sa...

Semlor det kan jag äta året runt det är så gott. Är det den Taxinge med den kända kakbuffen du fotat från. Vi brukar åka dit och äta deras goda räksmörgås efter ett besök på Lådbilslandet i Nykvarn.

Du får ha en fortsatt trevlig vecka.

Kram Mia

hemma hos lilla mej sa...

Vad mysigt har du varit hemma i Götet!!!!Är där ifrån.Va gött .Bo på hotell äta frukost är ju bara så underbart härligt.Shoppa fika äta god mat mysa.Ja egen tid med varandra är ju bara guld värt.1000 tack gulliga du att man får recept på semlor.Är ju bara så gott.Har du testat winersemlor någon gång? Jag älskar det!!!!!!Ja nu är det Bygglov gillar dom oxå.Ha en skön kväll och en härlig onsdag vännen.Värmande kramar i kylan Rita ♥ P.s Tack för ditt gulliga inlägg hos mej .Det värmde i hjärtat.D.s.

Livet på Berget sa...

Vilken toppenhelg ni haft, härligt!
Semlorna ser helt underbara ut! Tack för receptet.
Ha en skön kväll!
Kram
/Sara

corrina sa...

Å jag bara älskar semlor, handlade i dag men när jag hade betalat så kom jag på semlor, men inte orkade jag gå tillbaka in. Kör du inte för många enter efter att du har skrivigt inlägget? Det är det jag kan tänka mig. Kram

Feelings sa...

Hej!
Det verkar som att du haft det jätte mysigt.
Synd bara , att du glömde kameran...Men en bild fick vi se, och den var ju jättevacker!!
Jag vet precis hur det är att få så många vackra intryck, att det värker. Man vill dela med sig, men hur?
Nåja...

Semlorna ser gudomligt goda ut!!!
Har ännu inte haft premiär, det får nog vänta till fettisdagen, om jag kan hålla mig =D

Angående dina inlägg. Har själv haft det problemet, och har det fortfarande , ibland.
Gör på följande sätt:
När du skrivit klart ett inlägg , sätt markeraren bakom sista tecknet i inlägget och tryck på "delete", så ser du att det tomma utrymmet försvinner. Sen kan du puplicera, då ska det mellanrummet du talar om vara borta!
Hoppas min förklaring blir till någon hjälp!
Lycka till!
Kramar/
Luiza

Marie sa...

Känner faktiskt igen din bild, bor ju inte alltför långt ifrån Gränna, vi är iallafall där varje sommar på ett besök. Och min lilla stad ligger ju också vid Vättern.

Låter som en riktig toppenhelg! Bodde i Göteborg under 6 år så det är nästan som hemma för mig, drabbas av lite "hemlängtan" då och då och måste åka dit, mysigt!

Kram Marie

CaramellePastelle sa...

Hej Sanne! Mysigt ni haft det. Bra med ett recept också. Börjar bli dags.(Fast först kanske jag borde kasta ut julen, haha!)

Ibland får jag också såna mystiska mellanrum, men då delete:ar jag bara. Ha det gÖtt! Kramar från Camilla

Lantliv i Norregård sa...

Hej!!
Vilken vacker bild!! Det är ju så fint vid Vättern!! Låter härligt med en helg i Göteborg!!
Ha det gott;o)
Kram Kram Malin

Feelings sa...

Skönt att du fick det fungera =D.

Kramar/
Luiza

~~*Pennyshouse*~~ sa...

hej!

så mysigt ni har haft det..låter underbart att bara vara "vi"...

Semlor..mums..har inte avnjutit nån än iår...fast jag gjorde en semlekrans till maken & barnen härom dagen.smakade inte...håller på att minska mina mått..hihihiiii..

Kramizz Nilla

STENLYCKA sa...

Vilken härlig helg du har haft.Roligt att få göra något sådant ibland.
Min första semla åt jag i fredags och det lär inte bli den sista i år. Funderar på att baka så det var jätte bra att du ville dela med dig ett recept. Tack för det!
Ha en bra Knutdag.
Kram

Vit som snö sa...

Vilken lyxhelg! Göteborg är så underbart mysigt! Vi var nere i somras.
Så smarrigt med semlor, tack för recept!
På tal om Nöd och lust, vad roligt att din man också lägger till : Mest nöd! Hihi, fast jag tror dom är ganska nöjda med oss ändå;)
Kram Cilla

Lilla Provence sa...

Hej Gumman
men vilken fantastisk helg ni haft,,,en sån drömmer jag om. Visst är det irriterande när man glömmer kameran,,,och alltid när man glömt det känns det som man skulle kunnat få en toppenbild:)

Semlorna ser ju underbart goda ut...Tack för receptet

Ha en fortsatt trevlig onsdag
Kram Sari

Måd - My Precious Home sa...

Hej Sanne!

Såg gott ut det där med semlor, men i år avstår jag...ja, inte frivilligt förståss, många kilon ska bort nu... Öo)

Tack än en gång för tipset om rocken, visste inte att det var du som hade denna blogg....

Kramis

Måddan

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Weekend i Göteborg låter kul, det piggar upp och komma iväg på såna resor. Jag tycker du tog en jättebra bild med mobilen. Det skulle vara gott med en semla precis nu, ska försöka tänka hit en...
Ha en mysig kväll vännen
Kramisar
AnnaMaria

Sari sa...

Smask vad gott med semlor :O) vi har mycket goda semlor på Ica B´När i Finnerödja där vi bor. Dom innehåller även vaniljsås...smask...

Ha en underbar kväll hälsar Sari

min vita dröm sa...

Det var jag som skrev inlägget ovan...men utan att vara inloggad...

Kram Sari

fröken knopp sa...

semlor..mm... så gott!!

Tycker dina gummistövlar låter minst lika fint!! hihi..

varma kramar elin

Allt för smyckestillverkning: från pärlor till verktyg och tillbehör! sa...

Mums vad läckra de ser ut! Själv är jag ingen mästare på att baka, har bara en kalorifri variant))))
http://www.smyckestillbehor.se/visa_produkt.asp?id=1858&t=Semla%2C+handgjord+berlock+av+polymerlera%2C+10x15mm%2C+1st+